Kao što rekoh onomad: PDV, aukcije i još ponešto





 

Mala pauza u predstavljanju PV elektrane Gardoš 1. Dali smo opšti pregled i detaljnije opisali krovne nosače i PV solarne panele, a ostaje nam da opišemo inverter, sistem skladištenja energije [baterije] i ožičavanje.

Pauza, jer se dešavaju neke zanimljive stvari u energetskom zakonodavstvu, koje moj blog kao da je anticipirao. U septembru prošle godine skrenuo sam pažnju da nije pravično naplaćivati PDV prozjumerima i na kilovat-sate koje izvoze u mrežu i na kilovat-sate koje uvoze iz mreže.  

Naravno, nisam u ovome bio usamljen, nekoliko novinskih članaka kao i postova na forumima je pokušalo da skrene pažnju javnosti na ovaj problem. Jedno od rešenja koje sam ponudio je da se PDV naplaćuje na razliku u kilovat-satima. Drago mi je da to rešenje prihvaćeno, jer je najpravičnije.

Takođe sam pisao o zonskom pristupu u razvoju "offshore" obnovljivih izvora energije u Velikoj Britaniji. Ovaj pristup je u praksi kombinovan, tokom poslednjih 10 godina, sa aukcijama na kojima proizvođači nude najniže proizvodne cene, po principu takozvane "holandske aukcije [Dutch auction]". 

Za razliku od klasičnih "ko nudi više" aukcija, ovde se ponuđači takmiče da ponude što manje. Ovaj sistem zona plus aukcija doveo je ne samo do spektakularnih rezultata u izgradnji energetskih kapaciteta, već i do velikih sniženja cena električne energije (naročito iz "offshore" vetroparkova). U svetu solarne energije aukcije su dovele do pada cene kWh na oko 11 evro centi! 

Stoga, bilo mi je drago da pročitam u Danasu da Predlog izmena i dopuna Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), ukida fid-in tarife i uvodi aukcije. Ove izmene su u skladu sa evropskom praksom, jer su OIE već odavno spremni za tržišnu utakmicu. Aukcije je bilo moguće uvesti u Srbiji još oko 2015. godine. Ali u redu, nikad nije kasno.   

Na kraju, ovde sam pisao o broju krovnih solarnih elektrana u Mađarskoj. Prostom računicom dobio sam prosečnu instaliranu snagu po mađarskom domaćinstvu od 6,8 kW. A od prošle nedelje u Srbiji (ovde pokušajte da zamislite onu muzičku temu iz Zone Sumraka) instalirana snaga po domaćinstvu ograničena je na 6,9 kW!

Dakle, ako ovaj blog neko u ministarstvu čita evo još jedne ideje koja bi, smatram, dosta ubrzala izgradnju kapaciteta obnovljivih izvora energije: doneti zakonsku odredbu po kojoj bi svaka firma preko određenog broja zaposlenih morala da procenat svoje potrošnje zadovolji iz novih OIE (ne nužno na istoj lokaciji). S tim da procenat raste iz godine u godinu. Recimo da se donese zakonski okvir koji bi zahtevao od svake firme preko 50 zaposlenih  da od 2025 dobija 15% energije iz novih OIE. A onda od 2027. da poveća taj udeo na 20%, od 2030 na 30%, i tako dalje.  Neke države su već razradile ovakve mehanizme i pokazali su se uspešnim. 

 

  

Comments

Popular posts from this blog

Ratnik Sunca, knjiga Živojina Petrovića

EPS: Podsticaj za štednju električne energije

Štedni podsticaj: račun za oktobar