Koliko treba da košta pristup distributivnoj mreži za prozjumere?

U vikend izdanju Danasa čitam na strani 13 tekst Kako je Ministarstvo finansija osakatilo projekat solarnih panela? Problema sa prvim računima koji su stigli na adrese solarnih prozjumera ima dosta. Prvi je da se PDV obračunava na ukupnu količinu "utrošenih" i "preuzetih" kilovatsati. Dakle, odluka Ministarstva finansija je da ako prozjumer proizvede i pošalje u distributivnu mrežu 200 kWh (koje EPS "preuzima"), a dokupi sa mreže 120 kWh, onda se porez na dodatnu vrednost obračunava na ukupnu količinu od 320 kWh. 

Znači, od svih mogućih varijanti (na primer, da se PDV naplaćuje na razliku od 200 kWh minus 120 kWh, ili možda samo na 120 kWh) izabrana je ona koja najviše destimuliše buduće prozjumere. Ironija je da, zapravo, u ovom slučaju EPS ne plaća ništa prozjumerima, dakle ne postoji konkretna monetarna transakcija na koju treba da se naplati porez. Što navodi na zaključak da ako neko treba da plati PDV onda je to EPS jer je ovde "preuzimanje" u stvari "kupovina". Na kraju krajeva, prozjumerske kilovatsate EPS će prodati nekom trećem i možda ubrati profit na razliku. 

Jedini fer način da se naplati "preuzimanje" jeste kao usluga, ali iznos te usluge, dakle osnovica za PDV, nikako ne može biti jednak ceni kWh. Uz to, na prozjumerskim računima (pogledati i ovde) već postoji stavka 7. "Naknada za obračun pristupu DS (distributivnom sistemu, op. aut.) za razliku preuzete i utrošene električne energije". Što nas dovodi do pitanja, koliko ta "mrežna" usluga, "mrežarina" ili usluga čuvanja kilovatsati treba da košta? Pre nego što razmotrimo to pitanje treba ukazati da u stavci 7, nije navedena obračunska jedinica, tako da zaključujemo na osnovu kalkulacija koje ću izneti dole da se navedena razlika odnosi na razliku u kWh. 

Gledajući dva spomenuta računa, ispada da "Naknada za obračun pristupu DS" iznosi oko 3.80 dinara po kWh. Tekst u Danasu koji sam spomenuo gore tvrdi da je ta naknada 3.88 dinara. Da li je to realna cena? Mislim da je mnogo veća nego što treba da bude. 

Ovaj zanimljiv tekst iz 2008. tvrdi da je trošak distribucije električne energije u Srbiji bio oko 25% od ukupne cene koje je potrošač plaćao za kWh. Dakle, ako je tada kWh bio 4,51 dinar, trošak distribucije je bio 1.16 din. Ovaj grafikon na internet strani Našenel Grida, operatora transmisione mreže Ujedinjenog Kraljevstva daje procenat od 20% ukupnog iznosa računa za struju. Na kraju, ovaj Youtube video (videti 4' 18") kaže da u Američkoj državi Juta, mrežarina je jednostavno 10% od isporučenog broja kWh. Znači, ako im isporučite 100 kWh, oni vam vrate 90 kWh. 

Ako mrežarina ostane na 3.88 dinara, to onda znači da u Srbiji iznosi 47% vrednosti kWh. Ako tome još dodamo PDV na preuzete kWh, ispada da se cena mrežarine približava ceni električne energije. To je zaista mnogo.    

       

 

Comments

Popular posts from this blog

Ratnik Sunca, knjiga Živojina Petrovića

EPS: Podsticaj za štednju električne energije

Štedni podsticaj: račun za oktobar