Jó napot kívánok: Potencijal domaćinstava u Srbiji za solarnu energiju

U dnevnom listu "Nova" na strani 10-11 čitam tekst pod naslovom Svaka treća kuća u Srbiji bi mogla da dobija struju od Sunca (pon. 26 septembar 2022, autor Milena Ilić Mirković). Nisam uspeo da nađem taj tekst na netu, tako da ne mogu da stavim link, ali u najkraćim crtama, sadržaj teksta nije daleko od mog blog-zapisa iz marta 2021.

U tom zapisu razmatrao sam potencijal krovnih instalacija za proizvodnju električne energije. Da se nadovežem na te kalkulacije, ako bismo na 20% privatnih kuća u Srbiji (kojih ima ukupno 2.199.547) instalirali po 4 kW solarnih panela, dobili bismo oko 1.75 GW snage. 

Uzmimo sada 33% krovova ("svaka treća kuća u Srbiji") i solarne elektrane prosečne snage 6.8 kW. Zašto baš 6.8 kW? Ovaj tekst tvrdi da je u Mađarskoj u septembru ove godine bilo oko 120.000 solarnih instalacija na krovovima privatnih kuća, u proseku upravo 6.8 kW. Ako 33% privatnih kuća u Srbiji pomnožimo sa 6.8 kW to nam daje oko 5 GW. Da podsetimo, snaga srpske strane HE Đerdap je 1 GW. Znači, trećina krovova u Srbiji nam može dati pet Đerdapa. 

Napomenimo da tekst o solarnoj energiji u Mađarskoj tvrdi da pored 120.000 instalacija na privatnim kućama, u toj zemlji postoji još 21.000 elektrana na krovovima poslovnih objekata. Prosečna snaga tih instalacija je 18.4 kW. Ambicija Mađarske je da na krovovima do 2030 stoji ukupno 6 GW.

Još nešto što sam pročitao u tekstu iz "Nove" me je zagolicalo, naime da Elektroprivreda Srbije razvija solarne elektrane na napuštenim kopovima uglja. E sad, ne bih želeo da kažem "pisao sam i o tome", ali moj prvi blog zapis spominje zemljišne resurse rudarskog basena Kolubara. Oni su oko 600 km2. Idealno mesto za obnovljive izvore energije.

Comments

Popular posts from this blog

Ratnik Sunca, knjiga Živojina Petrovića

EPS: Podsticaj za štednju električne energije

Štedni podsticaj: račun za oktobar