PV solarna elektrana Gardoš 1 puštena u rad!

 

Konačno, nakon dugotrajnog planiranja i upoznavanja sa principima PV solarnih sistema, instalirali smo našu PV krovnu elektranu. U sledećim blog-postovima detaljno ću opisati sve podsisteme ove elektrane, dok ovde ukratko dajem pregled sistema i glavne karakteristike. Pre toga, da napomenem da je objekat porodična kuća na dve vode, orijentacije sever-jug. Strane (vode) krova orijentisane su skoro upravno ka istoku i ka zapadu, dakle njihov azimut je plus 90° i minus 90°.

Instalirali smo sistem od 5 kilovata (5kW), ukupno 10 panela nominalne snage od po 500 vati. Tih deset panela su povezani u dve serije, jedna na istočnoj a druga na zapadnoj strani krova, svaka po pet panela. Znači, imamo dve serije od po 2.5kW. 


 
 

Četiri kabla iz te dve serije panela (DC plus i minus iz jedne, i DC plus minus iz druge) idu paralelno u DC razvodnu kutiju, gde se spajaju. Odatle struja ide u hibridni inverter, koji prima još dva izvora: napajanje iz mreže i dovod iz četiri baterije za skladištenje električne energije (vezane u seriju). Ovaj inverter nema mogućnost izvoza na mrežu. 

Kako rekoh, pozabavićemo se svakim podsistemom ponaosob u sledećim blog postovima, ovde u zaključku dajemo pregled. Dakle, imamo:

  • 10 komada PV solarnih panela od po 500W
  • Hibridni invertor maksimalne ulazne i izlazne snage od 5kW
  • 4 baterije od 12V, kapaciteta od po 170Ah, znači ukupno oko 8 Kwh
  • Dovod iz mreže na 220V.

Naravno, još je rano za neke statističke analize, elektrana je uključena nešto više od deset dana, februar je mesec, ali smo proizveli oko 70 kWh, otprilike u rasponu onog što predviđa PV GIS ONLINE.

Comments

Popular posts from this blog

Ratnik Sunca, knjiga Živojina Petrovića

EPS: Podsticaj za štednju električne energije

Štedni podsticaj: račun za oktobar