Sistem skladištenja električne energije

 


Već duže vreme spremam se da napišem nešto o podsistemu za skladištenje električne energije PV krovne elektrane Gardoš 1. Ovaj tekst je dakle poslednji nastavak u seriji koju sam najavio ovde. Danas ću opisati naš sistem od četiri baterije (akumulatora), ukupnog kapaciteta 8 kilovat sati (kWh), napona 48 volti (V).

Prvo da kažem, iskreno, mislim da je ovaj podsistem zapravo najslabija karika u lancu - deo sistema koji najslabije radi i koji bih prvo zamenio. Do toga je došlo jer sam u implementaciji tih baterija napravio niz kompromisa. One su bile "plan B", a kao što je poznato "plan B" nikada nije dobar kao "plan A".

Drugim rečima, solarni paneli dobro rade. Krovni nosači takođe, izdržali su ovogodišnje letnje oluje. Inverter je pouzdan a tehnička podrška proizvođača brza i efikasna. Da budem fer i baterije su verovatno dobre za njihovu glavnu namenu, ali mislim ne i za skladištenje energije iz solarnih panela.

Šta je bio "plan A"? Prvobitna ideja bila je da instaliram litijumsku bateriju koja bi tokom letnjih meseci skladištila viškove energije za upotrebu tokom večernjih sati. Tokom zime baterije nam nisu potrebne jer se skoro sva energija utroši u domaćinstvu za grejanje. A inverter dozvoljava takvo sezonsko podešavanje (moguće su "SUB" i "SBU" konfiguracije, znači  redosledi prioriteta "solar-utility-battery" [zima] i "solar-battery-utility" [leto]).

Međutim, litijumske baterije su ne samo skuplje od olovnih baterija, već je njihov izbor u Srbiji ograničen. Tu ima još jedan problem: litijumske baterije su na specijalnom režimu transporta i mnogi špediteri nemaju dozvolu da ih šalju avionom, već isključivo brodom. Dostava iz Kine (gde je najveći izbor) do Beograda trajala bi preko mesec dana, možda i dva. 

Tako da sam se odlučio za četiri Powersafe EnerSys baterije od 170 amp-sati (Ah)  i 12 V. Našao sam ih preko oglasa na Kupujem Prodajem. Jedini test koji je bio realan u datim uslovima je pomoću multimetra. Prodavac je imao gomilu tih baterija i ja sam izabrao četiri sa voltažom od preko 13V.

Međutim, za razliku od litijumskih ove nisu baterije dubokog ciklusa, koje mogu da se pune i prazne hiljadama puta. Powersafe EnerSys koriste se kao rezervno napajanje u slučaju gubitka dovoda energije sa mreže. Znači za bankomate, telekomunikacione jarbole i druge namene gde struja nestane, recimo, jedanput ili dvaput godišnje a zatim se ubrzo vrati. 

Da zaključim, na "šoping listi" za moj sistem trenutno je dobra litijumska baterija. Kao, na primer, ovaj Pylontech ovde. 

 

Comments

Popular posts from this blog

Ratnik Sunca, knjiga Živojina Petrovića

EPS: Podsticaj za štednju električne energije

Štedni podsticaj: račun za oktobar