Nikolaj Kardašev i njegova skala

 


Danas je 4 godine otkako je preminuo veliki ruski astronom i astrofizičar Nikolaj Kardašev. Solarni entuzijasti pamte Kardaševa pre svega po njegovoj skali, teoretskom konstruktu pravo iz knjiga naučne fantastike, a opet tako korisnom da nas podseti na fantastičan potencijal ovog čistog izvora energije.

Kardašev, diplomac Univerziteta Lomonosov i član Akademije nauka Sovjetskog Saveza od 1967. bio je jedan od pionira SETI istraživanja (SETI eng. Search for Extraterrestrial Intelligence). Razmišljao je o tome kako putem astronomskih osmatranja detektovati naznake vanzemaljskih civilizacija. Ovo ga je dovelo do nekoliko zanimljivih zaključaka. 

Napredne vanzemaljske civilizacije posedovaće tehnološke sposobnosti da grade sve veće strukture kako na svojoj matičnoj planeti tako i u svemiru. Istovremeno u skladu sa stepenom tehnološkog razvoja rašće i njihova potreba za energijom. Ovo se, zapravo, već dešava na našoj planeti. 

Prema procenama, svetska potrošnja energije narasla je preko 30 puta u poslednjih 200 godina: sa oko 5.600 teravatsati (TWh) 1800 godine do blizu 180.000 TWh prošle (2022) godine.

Kardašev je pretpostavio sledeće: napredne civilizacije uspeće prvo da iskoriste svu energiju koja sa matične  zvezde dopre do njihove planete. To su civilizacije tipa 1. (jedan) na Kardaševoj skali. Civilizacije tipa 2. uspeće da uhvate i iskoriste ne samo svu energiju koja stiže do njihove planete, već i svu energiju svog sunca. Konačno, civilizacije tipa 3. uspeće da koriste svu energiju svoje galaksije. 

Kardašev je pretpostavio da će aktivnost civilizacija tipa 2. biti moguće primetiti pomoću naših teleskopa. Naime, ako te civilizacije hvataju energiju svoje matične zvezde pomoću mega-struktura kao što su Dajsonove sfere, te strukture davaće specifičan spektralni "potpis" prilikom astronomskih posmatranja. 

Kao entuzijasti za solarnu energiju ovde se sa zahvalnošću sećamo Nikolaja Kardaševa. Njegov teoretski rad podseća nas da smo zapravo tek na početku razvoja ove tehnologije. 

Pre nego što krenemo da brinemo o ograničenjima bilo kog vida solarne tehnologije, hajde da vidimo šta će biti sa sa inicijativama kao što je Desertec (ili njihovim naslednicima), rešenjima poput Space Solar, ili pak običnom i ovozemaljskom energetskom nezavisnošću: solarnim panelima na svakom krovu i svakoj podesnoj javnoj površini. Odnosno, hajde da budemo civilizacija tipa 1!

 


Comments

Popular posts from this blog

Ratnik Sunca, knjiga Živojina Petrovića

EPS: Podsticaj za štednju električne energije

Štedni podsticaj: račun za oktobar