Cena električne energije: laži, proklete laži i statistike

Jedva sam čekao priliku da na ovim blog-stranama citiram velikog američkog pisca Marka Tvena. Ne samo zato što je autor mojih omiljenih knjiga iz detinjstva "Avanture Toma Sojera" i "Avanture Haklberi Fina", već i zato što je bio veliki prijatelj Nikole Tesle. O njihovom druženju postoje mnogi zapisi iz kojih zrači duh toplog prijateljstva ove dve istorijske ličnosti. (Fotografija na početku ovog zapisa potiče iz 1894. godine i prikazuje Nikolu Teslu i Marka Tvena u Teslinoj laboratoriji. To je laboratorija u Njujorku koja je izgorela 1895. godine.)

Naime, kao mlad čovek, Tesla je bio jako bolestan. U bolesničkoj postelji čitao je Tvena. Kasnije, kada su se upoznali, rekao je velikom piscu da su te knjige bile jedini način da "zaboravi svoje beznadežno stanje." Tven je, kažu, bio dirnut do suza. Tesla je verovao da je čitanje ranih Tvenovih knjiga bilo bitan činilac njegovog oporavka.     

Elem, čuvenog Tvenovog aforizma "Postoje tri vrste laži: laži, proklete laži i statistike (lies, damned lies and statistics)" setio sam se kada sam skoro gledao račun za struju.  Koliko puta smo od političara, a bogami i od energetskih eksperata, čuli da je cena električne energije u Srbiji najniža u Evropi... 

Zapravo, negde su i u pravu. Na primer, Eurostatov dajdžest cena električne energije tvrdi da su od 39 evropskih zemalja u prvoj polovini 2022. godine jeftinije kilovatsate od Srbije imale jedino Gruzija i Holandija (potonja zbog velikih subvencija smišljenih da ublaže oscilacije u ceni energije za domaćinstva nakon početka rata u Ukrajini).

Ali, kada se potrošač (ja, u ovom slučaju) udubi u račun, onda shvati da je statistika jedno, a trošak nešto sasvim drugo. Pre svega, na osnovnu cenu energije u kWh dodaju se porezi i dažbine koji uvećavaju račun i za preko 50%. 

Na primer, račun za septembar u našem domaćinstvu je bio 5,250 dinara. Od toga, cena utrošenih kWh je bila 2,942 dinara. U ovom konkretnom slučaju akcize, takse, troškovi, naknade i porezi uvećali su osnovnu cenu električne energije za 53 odsto.  S druge strane, taj dodatni obračunski trošak na kWh  u Velikoj Britaniji je 26 odsto.

Sve ovo umnogome otežava kalkulaciju uštede od solarnih panela. A neke od tih naknada, kao ona za podsticaj povlašćenih proizvođača (utrošeni kWh * 0.801 dinara), prozjumeri ne bi ni trebali da plaćaju.

Drugi primer su tri cenovne "zone" za domaćinstva: zelena, plava i crvena. Cena u višoj tarifi zelene zone (koja važi od 8 ujutru do ponoći) u maju ove godine bila je 8.33 dinara. U toj zoni domaćinstvu je dopušteno da potroši svega 350 kWh. Sve preko toga se naplaćuje prema ceni u plavoj zoni koja je 12.5 dinara po kWh. 

Dakle, pre nego što krenemo sa statistikama, hajde da vidimo koliko zapravo plaćamo za električnu energiju. Kada sam svoj ukupan račun za maj 2023. podelio sa brojem utrošenih kilovata rezultat je 13.14 din. Najeftinija električna energija u Evropi? Pitam se šta bi rekao Mark Tven.      

 


 

 

Comments

Popular posts from this blog

Ratnik Sunca, knjiga Živojina Petrovića

EPS: Podsticaj za štednju električne energije

Štedni podsticaj: račun za oktobar