Isplativost PV sistema Gardoš 1 nakon pet meseci



Evo prilike da pogledamo šta nam kažu računi za struju pet meseci od instalacije solarnog sistema Gardoš 1.  

Dakle, našu krovnu elektranu od 5 kilovata (kW) pustili smo u rad 1-og ferbuara 2023 i skoro smo dobili račun za jun. Imamo račune za proteklih pet meseci - šta nam govore?

Pre nego što ponudimo neke brojke, da podsetim kako je naš sistem takozvana hibridna ili offgrid elektrana. Mi nismo u striktnom smislu reči prozjumeri (odnosno, nismo registrovani kao prozjumeri), jer nemamo mogućnost izvoza električne energije na mrežu. Umesto toga imamo baterije koje skladište viškove energije. 

Naravno, imamo mogućnost uvoza sa mreže tako da nemamo prekida u snabdevanju. Jednostavno, kada sunce sija, energija iz panela koristi se u domaćinstvu, a višak ide u baterije. Kada nema energije iz panela, koristimo energiju iz mreže i iz baterija.

Nakon pet meseci ove konfiguracije, u poređenju sa prosekom potrošnje od prethodne 4 godine uštedeli smo 1369 kilovata. Kako odrediti monetarnu vrednost te uštede, s obzirom na povećanje cene električne energije i postojanja različitih tarifa za domaćinstva u Srbiji?

Moje mišljenje je da za domaćinstva koja se greju na struju cena po kilovat-satu (kWh) iznosiće u proseku ove godine između 9  i 10 dinara. Dakle, kada se računa PDV uštedeli smo za ovih pet meseci oko 16.000 dinara. 

Nekoliko napomena: očekivao sam da ćemo procentualno više uštedeti u letnjim mesecima, ali ispalo je drugačije. Na primer, u februaru i martu, potrošnja u kWh bila je niža za oko 25% u odnosu na prosek. U maju i junu negde oko 20% mada je bilo sunčanije. 

To je iz više razloga: u februaru i martu električna energija iz panela išla je direktno u domaćinstvo (koje se greje na struju). Nije bilo potrebe za skladištenjem. Drugo, mislim da tip i konfiguracija baterija kroz inverter nije baš najbolja i to je nešto što moram da ispravim (planiram o tome blog zapis). 

Još jedno zanimljivo zapažanje je da proizvodnja energije odstupa za oko 10 do 15%  od procena koju za ovu lokaciju daje EU PV GIS platforma.

Comments

Popular posts from this blog

Ratnik Sunca, knjiga Živojina Petrovića

EPS: Podsticaj za štednju električne energije

Štedni podsticaj: račun za oktobar