Montevideo, Bog te video: Urugvaj kao primer za Srbiju


 

Pročitao sam juče izuzetno zanimljiv tekst na internet stranama Nju Jork Tajmsa o energetskoj tranziciji Urugvaja. Ako ukucate u vaš pretraživač “Uruguay renewable energy” možete naći još dosta tekstova na ovu temu.  

Ukratko, pre dvadesetak godina Urugvaj je proizvodio oko polovinu svoje električne energije iz hidrocentrala a drugu polovinu iz termoelektrana na mazut. Uvoz energenata koštao je ovu južnoameričku zemlju oko 3 milijarde dolara godišnje.

Tokom mandata progresivnog predsednika Hozea Muhike, započet je energetski preobražaj koji je skoro sasvim elimisao fosilna goriva iz elektro-energetskog sistema. Trenutno, Urugvaj dobija oko 98% svoje električne energije iz sunca, vetra i vode. Prema procenama, nije utrošena niti jedna tona uglja ove godine u proizvodnji električne energije. Urugvaj nema nuklerne elektrane.

Urugvaj je relevantan primer za Srbiju zato što smo slični po nekim ekonomskim i demografskim resursima. Prema statistikama Svetske Banke Urugvaj je na 85. mestu po bruto društvenom proizvodu (BDP) a Srbija na mestu 83. Urugvaj ima oko 3,5 miliona stanovnika. Životni standard je relativno visok sa BDP-om po glavi stanovnika od oko 20.000 američkih dolara (otrpilike u rangu Grčke ili Mađarske).

Ono što je posebno zanimljivo u elektro-energetskom sistemu Urugvaja jeste sinergija hidro-elektrana i vetro-generatora. Da li je takva sinergija, recimo energije sunca i vetra sa hidro energijom, put napred i za Srbiju?

Comments

Popular posts from this blog

Ratnik Sunca, knjiga Živojina Petrovića

EPS: Podsticaj za štednju električne energije

Štedni podsticaj: račun za oktobar